top of page
  • Rikke Kirkegaard

Dét var dét efterår, løvfalds-kontemplation..


Hej kære menneske,

Mens de sidste blade er ved at være rusket af træerne herude i Moselunden, sidder jeg og svælger nostalgisk i efterårets gyldne øjeblikke; såvel de lette som de tunge fodtrin..

Håber du har nydt et smukt efterår, dér hvor du nu befinder dig..

Dét har jeg. Jeg synes også, jeg har haft travlt. Selvom jeg dagligt øver mig i at skynde mig langsomt...

Mit efterår har været særligt smukt, fordi jeg har haft glæden af at fordybe mig i intense procesforløb her i min praksis. Mit arbejde er en livsstil. En leg; en dans -nogle gange en svær balanceakt..

I løbet af efteråret, vi netop har passeret, har jeg også været særligt optaget af kropsorienteret terapi. Denne interesse og passion har fyldt en del i mit liv de sidste 3-4 år..

Jeg har været på en spændende "danseskole"; en psykoterapeutisk videreuddannelse med afslutning forår 2019. Uddannelsen er en internationalt anerkendt traumeterapeutisk uddannelse, der hedder Somatic Experiencing. (Jeg smider et godt link en anden dag, når timingen er inde).

Det er ikke noget, jeg har skrevet om, hverken her på bloggen eller andre steder på min hjemmeside.

Hvorfor ikke, spørger jeg idag mig selv?

Det skyldes nok lige dele blufærdighed, præstationsangst og gl. jantelov, der ikke syntes, "man skal prale med noget, man ikke har bevis ~ eksamen på". ;-)

For hvad har jeg egentlig lært? Gennem 14 års psykologpraktisk erfaring?

"Syv år, Niller; Syv år". Mindes den kiksede karikatur af en psykolog, genialt castet og spillet af Sofie Gråbøl i Susanne Biers danske klassiker “Den Eneste Ene”. :-)

Af alle de psykologi- og psykiatribøger jeg efterhånden har læst, både indenfor den akademiske verden (puha; ingen nævnt, ingen glemt), i "psykoterapeutisk skønlitteratur" (f.ex. Irvin Yalom) og den omfattende mindfulness og selvhjælpslitteratur (f.ex. Jon Kabat-Zinn, Eckhart Tolle), er jeg nået til den - måske lettere desillusionerede men også befriende - konklusion, at de fleste nye psykologiske teorier jo blot er gammel vin på nye flasker.

Hvad har jeg erfaret kropsligt, emotionelt igennem alle de mange timers supervision, mentoring, egenterapi hos psykologer, musikterapeuter og kropsterapeuter? Gennem al den Breatheology (Stig Severinsen)..?

Jeg har for det første lært ydmyghed. "Jo mere jeg ved, jo mere ved jeg, at jeg intet ved.." (citat Sokrates).

Jeg har også lært, at man kan risikere at komme til at betvivle alting gennem al den selvransagelse og hyperrefleksion - som jo i øvrigt er en ret tidstypisk ting - som jeg ved, mange af jer skønne mennesker derude vil bevidne. Ja, næsten blive skør af al den spejling i alt og alle, for slet ikke at tale om vore allestedsnærværende sociale medier.. ;-)

I foråret i foredraget om min virksomhed "NaturPsykologen" dristede jeg mig til at liste dét "gl. vins distillat", som jeg oplever, at de allerfleste psykoterapeutiske traditioner kan blive enige om som centrale, essentielle og frugtbare udviklingsredskaber; en recept bestående af blot tre hovedingredienser: TAKNEMMELIGHED, TILLID, TRÆNING.

Slidet nedenfor lister disse tre ”dansetrin” til større lykke, glæde og positiv udvikling; de TRE T’ER.

-Med TAKNEMMELIGHED husker vi at fejre vore successer.

-Med TILLID, hviler vi trygt, når vi rammes af tvivl og mismod!

-Med TRÆNING, fastholder vi fokus og interval; vi sikrer os bevægelse og dermed læring og succes..

GØR DIN HVERDAG TIL ET SJOVT LABORATORIEFORSØG! :-D

Altså: Peg på dine mål, SE DEM SKE ~ Visualisér dem konkret sansemæssigt

Vis taknemmelighed, både for dine ”fejltrin” og dine succesfulde dansetrin.

Justér din retning, når du mister balancen. Kom ud og op på dansegulvet igen, når du falder - test nye dansetrin eller find evt. et nyt dansegulv, hvis netop dén arena slår dig off beat..

Som tidligere Sibirisk storvildtjæger, Rane Willerslev, nu direktør for NationalMuseet udtrykker det: ”at fejle er guddommeligt!” :-)

Følger du de råd, er du sikret en positiv retning og bevægelse; et flow der helt NATURLIGT vil bringe dig mere LYKKE og LIVSGLÆDE.12 visninger0 kommentarer
bottom of page